Sunday 23 June 2013

Sambal dalam pantang

sambal ikan bilis berkunyit :sumber :http://vitaminohvitamin.blogspot.com

Bahan-bahannya:
*100 gm ikan bilis
*3 sm kunyit tua dikisar halus
*3 sm lempoyang dikisar halus
*2 sudu kecil lada hitam
*2 sudu minyak untuk menumis


Cara menyediakannya:
1. Goreng ikan bilis tanpa minyak.
2.Tumbuk kasar ikan bilis goreng bersama lada hitam.
3. Dengan kuali bersih, tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
4. Masukkan ikan bilis dan lada hitam yang ditumbuk tadi ke dalam kuali dan gaul rata.
5. Sedia dimakan bersama ulam-ulaman dan nasi panas.



 sambal lempoyang : sumber :http://rozita-ceritaita.blogspot.com
Bahan-bahan
4 ketul isi lempoyang yang dah dikikis kulitnya bersaiz dalam 2 inci
Segenggam ikan bilis
6 ulas cili padi (gantikan kalau lauk orang pantang dengan letak sedikit lada hitam)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Secubit garam

Cara-cara
1. Tumbuk halus semua bahan dengan menggunakan lesung batu.
2. Sedia untuk dimakan...
Sambal ni sesuai dimakan dengan nasi putih panas...


sambal halia tumbuk ;sumber :http://yonsmenu.blogspot.com
caranya senang saja...
1 bahagian halia muda
1 bahagian ikan bilis putih ( goreng garing )
sedikit garam
Semuanya di tumbuk bersama hingga lumat dan terus di hidang bersama nasi panas-panas


sambal gesek lada hitam :sumber : http://resepisedap-nennie.blogspot.com
SAMBAL GESEK LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar lada hitam
1 genggam ikan bilis
Cuka secukup rasa
1 sudu kecil air panas

-Tumbuk lada hitam sampai lumat kemudian masukkan ikan bilis dan ditumbuk sampai hancur . Masukkan cuka secukup rasa saja dan air masak . Kacau semua bahan sampai sebati.

*Rendam ikan bilis dalam air panas supaya ikan bilis cepat lembut dan mudah ditumbuk hancur.


sambal bilis lada hitam : sumber ;http://rezwati.blogspot.com
Bahan2:

Ikan bilis (anggaran 1 cawan)
Bawang merah besar - hiris nipis2
Lada hitam 
Limau nipis (ambil jus)
Sedikit gula kalau suka
Caranya:

Mula2 tumbuk lada hitam sehingga lumat.
Kemudian masukkan ikan bilis & tumbuk lagi sehingga lumat (jgn terlampau lumat xsedap).
Masukkan dalam mangkuk kemudian perah limau nipis. Guna sebelah pun cukup (apapun bergantung selera kalau suka masam).
Akhir sekali masukkan bawang hiris & sedikit gula. Siap.

1 comment:

  1. Thank you for sharing.
    Saya baru terfikir nak buat apa dengan lempoyang yang rizom tengah banyak di rumah.

    ReplyDelete