Sunday 16 June 2013

bubur bayi 6 bulan ke atas



bubur pegaga carot

Bahan-bahan ( 1 orang )
1/4 cawan beras
1 ketul dada ayam (ambil isinya)
2 cm lobak merah (potong kecil) & 2 cm celery
5 helai daun pegaga
secubit garam & secubit gula

Cara-cara
Basuh beras seperti biasa.

Bersihkan ayam, lobak merah & pegaga.

Masukkan ke dalam periuk semua bahan2 tersebut, tambahkan secubit garam & secubit gula. Isikan dengan air & jerang di atas dapur.

Kacau sekali- sekala. Apabila beras telah mengembang dan air telah sedikit kering, tutupkan api.

Biarkan agak sejuk seketika. Blender bubur tadi mengikut citarasa masing2. Jika hendak membuat bubur cair, tambahkan sedikit air. Jika perlukan bubur yang pekat tidak perlu ditambah air.


bubur ikan rebus

Bahan-bahan ( 1 orang )
1 cawan nasi
1 ekor ikan rebus goreng (ambil isi)
1 cawan sayur bening
*sayur bening (Masakkan semua bahan dibawah sehingga air mendidih)
1 biji bawang merah & 1 biji bawang putih (di mayang)
3 pokok baby kailan; 2 cm lobak merah; & 2 cm celery
1/2 sdt garam & 1/2 sdt gula
3 cawan air

Cara-cara
Masukkan nasi, isi ikan, dan sayur bening ke dalam pengisar. Kisarkan mengikut citarasa masing2.

Sedia untuk disuapkan kepada bayi.


bubur kurma

Bahan-bahan ( seorang )
1/4 cawan beras
1 helai daun pandan
secubit garam (optional)
3 cawan air
4 biji kurma (dibuang biji)

Cara-cara
Masak beras bersama daun pandan, garam dan air tersebut.

Setelah nasi telah kembang, tutup api dan biar sejuk.

Kisar nasi bersama kurma yang telah dibuang biji tadi.

Siap... Selamat menjamu bayi!!


No comments:

Post a Comment